Cookies a Cookie cups - sušenkové kelímky

Sušenky má každý rád! 😁

Tyto sušenky u nás dlouho frčí a asi se nikdy neomrzí... I když jich upeču hodně, nikdy to nestačí 😅

Často s nimi posílám děti na různá sportovní a taneční soustředění, turnaje a soutěže a zpravidla přivezou zpět jen prázdnou krabici. Pečeme je ale i na Vánoce a zmizí vždy jako první.

Ovšem ještě lepší hitovka jsou sušenkové kelímky, které dělám ze stejného těsta, jen je na ně potřeba speciální forma.

Na těsto budeme potřebovat:

380 g hladké mouky
160 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
4 g kypřicího prášku do pečiva
2 g soli
2 vejce velikosti M
150 g másla
50 - 100 g čokoládových peciček (pokud je nemáte, můžete do těsta dát nasekanou čokoládu)

Důležité je máslo neroztápět. Sušenkové těsto je v podstatě křehké těsto a do toho se dává máslo studené. Můžete tedy máslo nakrájet přímo z lednice na malé kostičky, případně sušenky narozdíl od křehkého koláče zvládnou i změklé máslo pokojové teploty, ale roztopené tekuté máslo nedoporučuji - budou se Vám pak roztékat sušenky na plechu a nebudou držet tvar.

Máte-li robota, smíchejte ingredience v robotu K-metlou. Pokud ho nemáte, propracujte těsto ručně, jen ho moc dlouho zbytečně netrapte, ať se Vám teplýma rukama nerozehřeje máslo.

Pokud je moc teplo a těsto je příliš lepivé, můžete ho dát zchladit na dvě hodinky do lednice.

Z těsta uděláme kuličky přibližně stejné velikosti (chcete-li to mít na gram přesně, použijte váhu 😉) a na plechu vyloženém pečicím papírem je rozplácneme.

A to je všechno. Potom už zbývá jen upéct... Já je peču na 180°C dozlatova; většinou jich peču hodně, takže horkovzduch to jistí, protože peču dva plechy najednou. V případě jednoho plechu nebo formy na sušenkové kelímky používám program na horní/ dolní ohřev.

Na sušenkové kelímky se hodí tato forma od firmy Wilton a z dávky těsta z receptu jsem upekla 12 kusů.









Sušenkové kelímky pečte cca 17-20 minut a než je z formy vyndáte, nechte je zcela vychladnout, ať se zpevní a nerozpadnou. Pokud nechcete kupovat formu a přesto je chcete zkusit, můžete použít formu na muffiny a před pečením nechat těsto ve formě vychladit v mrazáku - teoreticky by mohly zůstat v požadovaném tvaru i bez vnitřní vkladové formy.

Po upečení je vylijte nebo vymažte rozteklou čokoládou a nechte ztuhnout. Naplnit jdou naprosto čímkoliv, co máte rádi 💖

Do zimní verze třeba tekutou čokoládu (NE horkou, aby se čokoláda v kelímku neroztekla a náplň nerozmáčela kelímek) a mini marshmallows.


          Do letní verze máme rádi zmrzlinu 😎

                        

Budete-li je péct, nezpomeňte mi poslat fotku nebo mě označit 😍 Instagram , Facebook Věra Pragerová nebo Facebook Pořád se něco peče

Dobrou chuť!





Komentáře