Linecký ovocný koláč pod sklem

Vzpomínka na léto :)
Protože těchto koláčů jsem letos v létě upekla moc - s různým ovocem, které bylo zrovna k mání a vždy se po nich extra rychle zaprášilo...

Potřebujeme:
300 gramů hladké mouky
80 gramů cukru
200 gramů tuku
2 žloutky
citrónová kůra
vanilkový cukr
ovoce
marmeláda nebo vanilkový pudink
želatina v sáčku

A takhle na to:
Smícháme suché  přísady, přidáme změklý tuk nasekaný na kousky a přidáme žloutky. Zpracujeme těsto, které dáme do ledničky ztuhnout a potom ho rozválíme nebo namačkáme do dortové formy, vytvarujeme okraj, který kolem dokola podepřeme ruličkou z alobalu (těsto by při pečení zteklo a okraj by byl nízký), propícháme vidličkou a dáme upéct na 180°C.
Když koláč vychladne, potřeme ho tenkou vrstvou marmelády nebo vanilkového pudinku, poklademe čerstvým nebo kompotovaným ovocem, zalijeme želatinou a dáme do ledničky ztuhnout.

Komentáře

  1. To musí být velká dobrota.... Jen co nám dozraje první ovoce, tak koláč upeču :-) . Nebo šlo by to i ze sušeného ovoce? Mně totiž ještě zbyla zásoba sušených jablek, která jsem na podzim sušila v sušičce a nějak jsme je přes zimu nestihli všechny sníst :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkusit to můžete, ale já osobně bych do tohoto typu koláče sušené ovoce nedávala - jeho kouzlo je právě v tom čerstvém šťavnatém ovoci.
      Křížaly bych použila třeba do ovesné kaše nebo do domácí granoly, případně se z jablek, datlí a mletých ořechů dají udělat skvělé slaďoučké kuličky.

      Vymazat

Okomentovat