Chléb s hrachovou kaší


Do chleba se dá nacpat kdeco... 

Dělají se s žitnou kaší a s pšeničnou kaší atd. Tak s hrachovou kaší to také funguje.
A pokud ji nemáte rádi k obědu - nebojte se, v chlebu hrách cítit není, ale je díky němu krásně vláčný a nadýchaný. Já jsem k tomu kromě kaše přidala ještě zlatá lněná semínka a chia.


A protože toto je již třetí vydařený pokud, dovolím si předložit recept:
Nejdříve si připravíme rozkvas, na ten potřebujeme:
150 g celozrnné žitné mouky
200 g vody
lžíce žitného kvasu a necháme vzejít. V závislosti na síle kvasu a teplotě v místnosti to může trvat 6 - 12 hodin.
Mezitím můžeme nachystat záparu ze semínek, na to potřebujeme:pánev se silným dnem a s poklicí
75 g semínek zlatého lnu
25 g chia semínek
150 g vody

Pánev dáme na sporák, nasypeme do něj lněná semínka, přiklopíme poklicí a zapneme na plný výkon. Semínka začnou v pánvi nadskakovat (proto musí být na pánvi poklice) a občas s pánví zatřeseme, aby se semínka promíchala a aby se opražila všechna. Když přestanou nadskakovat nebo poskočí už jen občas nějaké, sundáme poklici, nalijeme tam vodu (opatrně, ať se neopaříte) a promícháme. Vypneme sporák a zamícháme do toho chia semínka. Necháme vystydnout; vznikne z toho taková slepená hmota díky chia semínkům, ale robot si s tím poradí. V případě, že budete chleba zadělávat ručně, tak občas v průběhu stydnutí promíchejte, ať to není slepené v jednu hroudu a lépe se s tím později pracuje.


Když je rozkvas hotový, odeberu lžíci kvasu na příště.

A potom už se můžeme vrhnout na přípravu chleba - potřebujeme na něj:
rozkvas
250 g celozrnné špaldové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
250 g vody
150 g hrachové kaše
semínkovou záparu
15 g soli

Hrachová kaše musí být opravdu hustá - použila jsem kaši až druhý den po uvaření, kdy ještě více zhoustne. Konzistencí byla taková, že by se z ní dala navrstvit na talíři hora. Pokud máte řidší, určitě dejte méně vody, než jsem výše napsala.
Do robota dáme rozkvas, mouku a vodu, necháme zpracovat a poté půl hodiny až hodinu odpočívat. 
Potom přidáme kaši, sůl a semínka a na nejnižší rychlost zapracujeme do těsta. 
V naolejované míse necháme těsto kynout a v průběhu kynutí několikrát překládáme. Délka kynutí těsta bude opět záviset na teplotě - v létě dvě hodinky postačí a v zimě 3 - 4.

A když je těsto nakynuté, stočíme do bochníku, vložíme do vysypané ošatky a dáme kynout. Ten můj kynul v lednici. Vzhledem k celkem velkému množství rozkvasu bylo za 6 hodin hotovo.
Pak už nezbývá než rozehřát troubu na maximum, vložit bochník, zapařit troubu, po deseti až patnácti minutách troubu vyvětrat, teplotu snížit (já na 200°C) a dopéct do zlatova a dokřupava. 
Dobrou chuť!



Komentáře