Semínkový chléb

Tohle je dobrota, na které si v posledních týdnech hodně ujíždím. Klasický chléb jsem péct nepřestala, protože tohle nemůžu naservírovat mému muži k večeři... Teda můžu, ale pravděpodobně by po snědení dvojnásobné porce prohlásil, že to leze do zubů a že teď by si dal normální chleba... 😁
Děti mi to také ujídají, ale ten nejmladší to rozdrobí po celé kuchyni a pak se také poohlíží po něčem, čeho by se ještě nacpal.
Ale pro milovníky všeho zdravého, fitnessmaniaky a semínkožrouty je tohle báječná věc namísto pečiva. Ideální i pro celiaky a alergiky na lepek nebo nějaké konkrétní obiloviny, protože mouku tady nenajdete.
S klasickým chlebem to tedy nemá společného absolutně nic, protože v tom není žádná mouka, droždí ani kvásek. Ale jako náhrada pečiva se to dá používat báječně 😉
Receptů existuje mnoho, já tento "chléb", peču podle následujícího receptu:


Potřebujeme:
150 g vloček - můžete použít jakékoliv - ovesné, bezlepkové ovesné, pohankové, jahelné atd. Mým favoritem jsou pohankové.
150 g slunečnicových semínek
100 g lněných semínek
70 g dýňových semínek
80 g ořechů (vlašských/lískových) nebo mandlí
30 g psyllia (vláknina; koupíte v lékárně nebo v drogerii)
10 g soli
3 lžíce oleje (ořechový, olivový, atd.)
400 ml vody


A jdeme na to:

Suroviny dobře promícháme v míse. Hranatou formu na chléb nebo biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem a dáme do ní promíchanou hmotu a uhladíme. Necháme ve formě 8 - 12 hodin stát.
Psyllium nabobtná a pomůže hmotu slepit, aby se po upečení nerozpadala. Pokud nestihneme péct v uvedeném časovém rozmezí, nic se neděje - upečeme později...

Ideální je nechat bobtnat přes noc a ráno upéct nebo ráno zamíchat a večer upéct; záleží na Vašem denním programu. Taky jsem zamíchala večer, že ráno upeču a pak jsem musela nepředpokládaně odjet - upekla jsem až odpoledne a vůbec to ničemu nevadilo...


A když nastane ten správný čas pečení, rozehřejeme troubu na 200°C, necháme cca 30 minut péct, poté bochník vyklopíme na plech, aby se opekl ze všech stran a pečeme dalších 20 - 30 minut.
Po upečení je velmi nutné odolat pokušení zaříznout tu voňavou dobrotu... Necháme bochník zcela vychladnout, jinak by se krajíčky rozpadaly. 

Uchováváme ideálně zabalené v utěrce, v plátně apod. Rozhodně nedoporučuji uzavřené nádoby nebo igelitové pytlíky - rychle by to chytlo plíseň a to by byla veliká škoda.


Žravé je to a velmi návykové 😋 Dá se to mlsat jen tak jako svačinka nebo jako jednoduché müsli tyčinky - v takovém případě doporučuji vynechat sůl a přidat lžíci až dvě medu nebo jiného sladidla.

Tak dobrou chuť!



Komentáře