Slunce

Ať už si chcete dát rychlou večeři, která pěkně vypadá nebo upéct velmi jednoduchý, ale přesto pěkný dárek k snědku, tohle je skvělá volba 😉
Recept mi tu visí již delší dobu, konečně jsem se ale dokopala k tomu, nafotit celý postup.


Nápad není můj, sebrala jsem ho tady: 

Pro zjednodušení celé akce jsem použila koupené listové těsto (na jedno slunce 1 kg listového těsta).
Do špenátového slunce jsem dala 450 g dušeného špenátu, 250 g balkánského sýru (nebo ricotty) a česnek.

A pro ty, co nemají stejné chutě jako Pepek námořník, můžeme použít mleté maso (0,5 kg), koření a pasírovaná rajčata (200 - 250 g).



A jak na to? 
Nejdříve si připravíme náplň, aby vystydla. 
Špenát podusíme, přidáme česnek a necháme vychladnout. Do studeného špenátu zamícháme ricottu nebo nastrouhaný balkánský sýr.
Pokud jsme se rozhodli pro masovou náplň, orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl a koření podle chuti a také orestujeme. Nakonec přidáme pasírovaná rajčata, necháme probublat a odpařit případnou přebytečnou šťávu.

Listové těsto rozdělíme na dva díly nebo použijeme dvě těsta o váze půl kila. 
Obě části rozválíme na dvě přibližně stejná kola. Vhodné je poměřit kolo s plechem, na kterém budeme slunce péct, aby se nám na plech vešlo. Těsto můžeme dokulata seříznout např. podle většího talíře/tácu. Ale můžeme prostě jen těsto vyválet dokulata a trochu upravit rukama - vzhledem k tomu, že s těstem budeme dál pracovat, není úplně nutné mít přesná kola...
Jedno kolo přemístíme na pečící papír, abychom pak snadno slunce přenesli na plech (můžeme tvarovat rovnou na plechu, ale mě tam překáží boky plechu, proto přenáším až hotové slunce). 
Doprostřed kola obtiskneme misku nebo menší talířek (stačí jen lehce obtisknout, pozor na to, aby se nám kolo neprotlačilo skrz těsto). A podle vytlačeného kruhu můžeme na první kolo nandat náplň - aby se s tím dále dobře pracovalo, dáme náplň jen doprostřed kruhů, které nám vznikly obtisknutím misky.
Na to položíme druhé kolo, na to opět přitiskneme misku - opět opatrně, ať neprotlačíme těsto skrz a přitlačíme kraje kola prsty, aby obě vrstvy těsta držely dobře pohromadě.


A teď už zbývá nařezat těsto a udělat paprsky. V tom nám dobře poslouží naznačený kruh uprostřed pomocí misky. Vezmeme ostrý nůž a vnější kruh nařežeme tak, jak je znázorněno na fotografiích.
Když máme nařezáno, vezmeme každý paprsek a jednoduše ho otočíme, zmáčkneme špičku a je to 😊
Slunce přemístíme opatrně s pečícím papírem na plech, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a dáme do vyhřáté trouby péct na 180°C. Pečeme do zhnědnutí a necháme vystydnout.


Dobrou chuť!







Komentáře