Dýňový koláč

Dýně... Buď je milujete nebo ne. A pokud je pěstujete, tak máte úrodu, se kterou nevíte, co dělat a nebo nemáte nic díky slimákům, špatným semenům nebo ještě díky nějakým jiným bůhvíjakým důvodům.
Mě se poslední dva roky daří ty velké oranžové a ostatním druhům naše zahrada asi moc nesvědčí. 
A zaříznete-li velkou oranžovou dýni, je třeba ji zpracovat rychle, aby se nezkazila. To potom peču buchty sladké i slané, sušenky, bábovky, jíme dýni pečenou na sladko i na slano, pijeme dýňový džus a už nám z té oranžové barvy přechází zrak :)
Tak by to chtělo ještě nějaký další dýňový recept... A tady je - opsáno v Albert magazínu a lehce upraveno.

Rozpis je na dortovou/koláčovou formu o průměru 25 cm

Na těsto potřebujeme:
200 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
90 g tuku
1 žloutek
šťáva z půlky citrónu
citrónová kůra
trocha vanilkového extraktu

Na dýňovou náplň potřebujeme:
700 g dýně
lžíce oleje
2 - 4 lžíce medu
150 ml smetany ke šlehání
lžička mleté skořice
lžička perníkového koření

A jdeme na to:
Očištěnou a na kousky nakrájenou dýni smícháme s lžící oleje a s medem a upečeme do měkka.
Pro zkrácení doby přípravy je možné dýni také "uvařit" v mikrovlnce - dýni dáme do misky, přikryjeme fólií a cca 15 minut zahříváme. Poté scedíme případnou přebytečnou vodu. Já ale v mikrovlnce nevařím, proto jsem ji upekla.

Mezitím, co se nám peče dýně, si připravíme těsto. Mouku s cukrem prosijeme na vál, přidáme měkký tuk, žloutek, vanilku, citrónovou šťávu a kůru a vypracujeme těsto. To necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.

Těsto vyválíme do velikosti formy a vyložíme jím vymazanou nebo pečícím papírem vyloženou formu. Na těsto ve formě položíme pečící papír, nasypeme na něj suché fazole a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Poté papír s fazolemi sundáme a těsto cca 10 minut dopečeme.

Zatímco se těsto peče, připravíme si dýňovou náplň. 
Dýni rozmixujeme s vejci, se smetanou a s kořením.

Na upečené těsto nalijeme dýňovou náplň, troubu stáhneme na 150°C a pečeme cca hodinu. Správně upečený koláč by neměl být tekutý - když s ním zaklepete ve formě, neměl by se chvět. Pravděpodobně se vám na něm také udělají podobné praskliny: 


Porcujte opatrně, uchovávejte v lednici a nepřevážejte na návštěvy (servírujte u Vás doma)... :) Pokud z toho nechcete mít přesnídávku...
Dobrou chuť!

Komentáře