Hraběnčiny řezy

Pro zvláštní příležitosti... Tou se může stát ale třeba i obyčejná neděle ;)

Uvedené množství surovin je na pekáč o velikosti cca 20 x 30 cm.

Na těsto potřebujeme:
500 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
4 žloutky
140 g moučkového cukru
200 g změklého másla
2 lžíce mléka

Na náplň potřebujeme:
600 g oloupaných, očištěných jablek
1 sáček vanilkového cukru
50 g rozinek
150 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice

6 bílků
100 g krystalového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička vinného či jablečného octa

A jdeme na to:
Do mísy dáme žloutky, cukr a máslo a ušleháme do pěny. Do ní prosijeme mouku s kypřícím práškem, přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Odkrojíme třetinu těsta a dáme do fólie a vložíme ho do mrazáku ztuhnout. 
Zbylé dvě třetiny natlačíme do pekáče vyloženého pečícím papírem.

Jablka nastrouháme na hrubém struhadle či na plátky, smícháme s vanilkovým cukrem a se skořicí a poklademe jím těsto v pekáči. Posypeme rozinkami a nasekanými ořechy.

Bílky vyšleháme do řídké pěny, potom přisypeme cukr a škrob a došleháme v pevný lesklý, sníh. Nakonec zašleháme ocet. Sníh rozetřeme na jablka.

Těsto z mrazáku nastrouháme na sníh na hrubém struhadle a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Hotové budou za 40 - 45 minut.
Dobrou chuť!

Komentáře