Jahelník

Zdravá dobrota bez mouky a bez lepku...
Receptů se dá najít záplava, já použila recept z kuchařky po babičce, tak tady je:

Potřebujeme:
200 g jahel
1 l mléka
5 vajec
150 g cukru
80 g másla
300 g kompotovaných švestek (příp. jiného ovoce)
100 g sušených švestek (není nutné)
mleté vlašské ořechy (není nutné)
špetka soli

A takhle na to:
Jáhly dobře propláchneme a uvaříme v osoleném mléce do měkka. Je potřeba, aby se mléko vyvařilo a z jahel se stala hustá kaše. Při vaření mícháme a mícháme, aby se to nepřipálilo :) A nebo vaříme v hrnci s dvojitým dnem...
Do horké kaše zamícháme máslo a do vychladlé žloutky a cukr. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Polovinu hmoty dáme do dobře vymazaného pekáče. Já ho ještě navíc vysypala mletými ořechy.
Na to položíme okapané švestky a na drobno nakrájené sušené švestky (ty v původním receptu nejsou, ale lépe to s nimi voní i chutná), na švestky rozetřeme zbylou hmotu a vršek můžeme posypat mletými ořechy.
Pečeme vy vyhřáté troubě na 180°C cca 3/4 hodiny.
Před servírováním můžeme přidat kopeček zakysané smetany, příp. pocukrovat. Dobrou chuť!

Komentáře