Quiche s růžičkovou kapustou

Quiche má rád snad každý :)
A já mám moc ráda růžičkovou kapustu...
A taky je dnes zelený čtvrtek, tak se ta kapusta tématicky pěkně hodí ;)

Recept na těsto je podle Dity P. - ten jsem kdysi vyčetla v jednom časopise, recept je to skvělý, tak už jsem nikdy ani jiný nevyzkoušela. Množství těsta je na koláčovou formu o průměru 22 - 25 cm.

Na těsto potřebujeme:
300 g hladké mouky
1 lžička soli
150 g másla
1 vejce
2-3 lžíce studeného mléka

Na náplň potřebujeme:
olivový olej
1 cibule
500 g růžičkové kapusty
1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
3 vejce
100 ml smetany na vaření
50 g goudy
sůl, pepř

A takhle na to:
Do mísy nebo na vál prosijeme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Těsto zpracováváme rukama tak dlouho, až připomíná drobenku. Potom přidáme rozšlehané vejce s mlékem a zapracujeme. Nehněteme moc dlouho, aby těsto nebylo příliš tuhé. Vytvarujeme z něj bochánek, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Potom ho vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na placku 4 mm silnou.
Koláčovou formu vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem, rozválené těsto přeneseme do formy, prsty ho vymačkáme do okrajů a propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečící papír a zatížíme fazolemi, aby se těsto nenafukovalo a nezvedalo a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme 15 minut, pak sundáme papír s fazolemi a pečeme dalších 10-15 minut, až má koláč krásnou nazlátlou barvu.

A mezitím, co se koláč peče, můžeme připravit náplň.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší špalíčky, očištěnou kapustu na čtvrtiny a spolu s olivovým olejem orestujeme. Do orestované kapusty vmícháme nasekaný rozmarýn.
V míse smícháme nastrouhaný sýr, rozšlehaná vejce, smetanu, sůl, pepř.

Na hotový upečený koláč rovnoměrně rozprostřeme kapustu, zalijeme sýrovou směsí a pečeme 25-30 minut na 180°C, až je náplň zlatavá a pevná.


Komentáře