Obrácený hruškový koláč

Už tady na blogu mám Obrácený jablečný koláč. Ale ten jsem dělala v menší formě. 
A ten dnešní hruškový je z jemně umleté žitné mouky tzv. "výražky". Byla to moje první zkušenost s touto moukou a výsledek se povedl, tak jsem z toho měla radost :) Těsto je krásně křehké stejně jako z klasické pšeničné mouky. Jen při zpracovávání více lepilo a při přenosu do formy se trochu potrhalo. Ale upečený výsledek byl chutný a srovnatelně stejný jako z pšenice.
Pekla jsem v Remosce Grand, má průměr 30 cm, tak pokud budete péct ve formě a v troubě, použijte nějakou srovnatelně velkou formu na pečení nebo použijte rozpis na ten Obrácený jablečný koláč, ten jsem pekla ve formě o průměru 25 cm.

Na těsto potřebujeme:
250 g výražky (pokud byste pekli z pšeničné hladké, tak bych to tipovala na 200 g mouky, ale to případně uvidíte, jestli to bude stačit... Ta žitná je lepivější a potřebovala tohle množství na použité množství ostatních surovin.)
80 g cukru moučka
1 lžička prášku do pečiva
70 g tuku
1 vejce
3 lžíce mléka
citrónová kůra z 1/2 citrónu
pár kapek vanilkového extraktu

Na náplň potřebujeme:
700 g hrušek (4 větší hrušky)
70 g másla
120 g medu
citrónová kůra z 1/2 citrónu

A takhle na to:
Mouku a cukr prosijeme na vál, smícháme s kypřícím práškem, tuk (pokojové teploty) rozdrobíme nebo rozsekáme do mouky, mléko přilijeme s vejcem do dolíku v mouce, přidáme citrónovou kůru a vanilku a zpracujeme těsto. Ideální je zpracovávat ho příborovým nožem a když se to spojí, pak dodělat rukama a vytvarovat bochánek. Ten zabalíme do sáčku nebo do fólie a dáme do ledničky odpočinout. 

Hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokud mají tenkou slupku, nepotřebují loupat.

Máslo rozpustíme, přidáme med a citrónovou kůru a cca 3 minuty povaříme.


Do Remosky nebo do formy nalijeme svařené máslo s medem a naskládáme hrušky ve dvou vrstvách. Pokud nemáte nepřilnavou formu, vyložte ji pečícím papírem. Na hrušky položíme rozválené těsto, jeho okraje zastrkáme do formy a dáme péct do Remosky nebo do vyhřáté trouby na 180°C.
Vyklopíme až tehdy, když je koláč úplně studený, aby se nerozlámal. Dobrou chuť!



Komentáře