Zeleninové chipsy

Tuhle zdravou dobrotu si můžete udělat téměř z čehokoliv. 
Já jsem tentokrát použila červenou řepu, ale pokud ji nemáte rádi, nezoufejte. Udělat tyto chipsy můžete z batátů, z mrkve, z celeru, z petržele nebo i z obyčejných brambor.

Množství surovin je naprosto libovolné.

Použila jsem:
cca 0,5 kg syrové červené řepy
olej z vlašských ořechů (lze nahradit jakýmkoliv jiným, např. olivovým)
1 lžička soli (množství záleží na vaší chuti)
tymián

A takhle na to:
Červenou řepu oloupeme a na struhadle nakrouháme na plátky; můžete ji samozřejmě také nakrájet, ale aby pečení netrvalo příliš dlouho a všechny plátky se pekly přibližně stejně dlouho, je jednodušší použít struhadlo. 
Polijeme je olejem, posypeme solí a dobře promícháme. Jednotlivé plátky klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a posypeme tymiánem.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 150 - 180°C. Pečou se 10 - 20 minut, ale tohle je jen velmi orientační údaj - každá trouba peče jinak a je třeba si je dobře hlídat, aby se chipsy nespálily ;)
Doporučuji sníst ještě ten den, kdy jste je připravili - do druhého dne by mohly zvlhnout a nebudou křupavé.



Komentáře

  1. Věruško, určitě brzy zkusím ;)... mám koupený olej z restovaných vlašských ořechů (z Lidlu), tak ho na to použiju, aspoň to bude mít zajímavou příchuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ten ořechový moc ráda, často ho používám do zeleninových salátů a na těch chipsech taky absolutně nemá chybu :) Tak ať se chipsy zdaří a chutnají!

      Vymazat
  2. Já je dělám z celere, jsou výborné.

    http://siraelxy.blogspot.cz/2016/02/four-duvet-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se příště chystám na batáty, ale ty celerové mám taky moc ráda :)

      Vymazat

Okomentovat