Bavorské vdolečky

Někdo má rád holky, jiný zase vdolky ;)
A nás je holek v domě většina, tak my radši ty vdolky...
Pokud jste si daly nějaké to novoroční předsevzetí o hubnutí, tak dál ve čtení nepokračujte :D

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
60 g cukru
cca 200 ml mléka
2 žloutky
60 g tuku

mouka na vyválení
tuk na smažení

marmeláda nebo povidla
200 ml smetany ke šlehání
250 g měkkého tvarohu
nebo 200 g tvrdého tvarohu
2 lžíce moučkového cukru

A takhle na to:
Prosátou mouku smícháme s droždím, cukrem, přidáme žloutky, změklý tuk a mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. 
Když vykyne (trvá to cca hodinu, těsto zdvojnásobí svůj objem), rozválíme těsto na plát silný asi centimetr a půl a vykrájíme kolečka. Ta necháme ještě cca půl hodiny kynout, po vykynutí uděláme koncem silnější vařečky do každého kolečka důlek a touto stranou nahoru je vkládáme do rozpáleného tuku a po obou stranách je osmažíme.
Hotové vdolky namažeme marmeládou nebo povidly, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a navrch dáme kopeček oslazené šlehačky.
Já na ně ráda dávám směs šlehačky a měkkého tvarohu - ušleháme smetanu ke šlehání, osladíme a přimícháme tvaroh. Znovu umixujeme a na marmeládu dáme kopeček téhle dobroty. A pokud náhodou zbude, děti to rádi zdlábnou jen tak jako svačinku ;)

Komentáře