Kachna na pomerančích

Je libo zase nějakou voňavou pečínku? Což takhle kachýnku... :)
Voňavou a sladkou po pomerančích a ostrou a hřejivou po zázvoru.

Potřebujeme:

kachna
2 červené cibule
1 velký pomeranč
50 - 100 g čerstvého zázvoru
sůl, pepř, tymián


A takhle na to:

Kachnu osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Pomeranč pořádně umyjeme (ideální je koupit chemicky neošetřený pomeranč) a nakrájíme ho na kolečka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky; použité množství záleží na tom, co kdo snese...

A dále jednoduše nahážeme do pekáče cibuli, pomeranč a zázvor, vložíme na to kachnu, podlijeme vodou, posypeme tymiánem, přiklopíme poklicí a dáme péct do vyhřáté trouby ne 200 - 230°C. Pečeme do změknutí, záleží na tom, jak velkou kachnu pečeme. Ale 2 - 3 hodinky to bude potřebovat ;)
V průběhu pečení podle potřeby podléváme, alespoň jednou obrátíme a když je kachna téměř hotová, sundáme poklici a necháme dopéct, aby měla křupavou kůrku.
Když je kachna hotová, naporcujeme ji, vložíme do čistého vyhřátého pekáčku a dáme zpět do trouby, aby nevystydla. A tu šťáva z kachny s pomerančem, se zázvorem a s cibulí rozmixujeme a vznikne nám z toho parádní omáčka na kachnu. Ke konci pečení kachnu už moc nepodléváme, abychom neměli tu omáčku příliš řídkou. A pokud ji naopak máme příliš hustou, zředíme vodou, necháme provařit. Pokud je potřeba, podle chuti dosolíme.

A můžeme servírovat! Na nahřáté talíře položíme porci kachny a přelijeme omáčkou. Přidáme přílohu podle chuti; my si dali bramborový knedlík. A skvěle se k tomu hodí tento zelný salát:  http://cookenjoyeat.blogspot.cz/2015/11/coleslaw-pro-hladolety.html


Dobrou chuť! :)


Komentáře