Moravské koláčky

Je neděle, tak si pojďme trochu zahřešit ;)
Moravské koláčky - plněné tvarohem, navrchu povidla s drobenkou...

Potřebujeme:

500 g hladké mouky
sáček sušeného droždí
100 g cukru
100 g tuku
2 žloutky
špetka soli
cca 250 ml mléka
citrónová kůra
vanilkový extrakt
(nebo vanilkový cukr)

povidla

tvarohová nádivka:
1 tvaroh (používám kostku)
1 žloutek
2 lžíce cukru
hrst rozinek

drobenka:
50 g másla
100 g hrubé mouky
100 g cukru krupice

žloutek s trochou mléka na potření okrajů

A takhle na to:
Mouku smícháme s droždím, s cukrem, s vanilkou, s citrónovou kůrou a se špetkou soli. Přidáme žloutky, mléko a tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu kynout.

Mezitím si můžeme připravit tvarohovou nádivku a drobenku. 

Když je těsto vykynuté, rozválíme těsto a skleničkou vykrajujeme tenká kolečka. Na každé kolečko položíme lžičku tvarohové nádivky, na něj dáme druhé kolečko, přitlačíme k sobě, znovu vykrojíme skleničkou, aby byly stále pěkně kulaté a položíme na plech. Tam uprostřed koláčku uděláme prsty prohluběň a dáme do ní lžičku povidel. Posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli na plechu nakynout (mezitím si můžeme připravovat druhý plech s koláčky a rozehřát troubu).
A když nakynou, potřeme okraje rozšlehaným žloutkem s mlékem a upečeme na 180°C pěkně do zlatova.

Jiný způsob, jak je udělat: Do placičky z těsta zabalíme tvaroh, zakulatíme v ruce, položíme na plech a uděláme důlek, do kterého dáme povidla.
Já osobně je mám vždy hezčí s tou pracnější variantou s vykrajováním koleček a ten tvaroh mi nevyteče. U té druhé varianty se mi stalo, že občas vytekl na plech...

Tak ať se vám pěkně povedou! ;)


Komentáře