Linecký švestkový koláč se sněhem a s ořechy

Tohle byl takový hokus pokus a moooc se to povedlo...
Linecké těsto z celozrnné mouky, švestky, sněhová náplň a ořechy. Tak pojďme na to! ;)

Potřebujeme:
dortovou nebo koláčovou formu o průměru cca 25 cm

Těsto:
200 g celozrnné pšeničné mouky
60 g cukru
90 g tuku
1 žloutek
šťáva z 1/2 citrónu
citrónová kůra
trocha vanilkového extraktu

Švestková náplň:
500 g švestek
50 g cukru

Sněhová náplň:
120 g másla
100 g cukru
100 g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
3 bílky

Zkaramelizované ořechy navrh:
50 g sekaných vlašských ořechů
15 g másla
lžíce medu

A takhle na to:
Těsto vypracujeme takto: Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme měkký tuk, žloutek, citónovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. To necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.
Poté z těsta vyválíme kruh, vyložíme jím vymazanou formu (uděláme i menší okraje) a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C pěkně do zlatova.

Rozpůlené a vypeckované švestky uvaříme s 50 gramy cukru do měkka, necháme vychladnout a scedíme (šťávu nevylévejte; buď ji vypijte, nebo schovejte do skleničky a do lednice - může se hodit do nějaké buchty...).

Sněhovou náplň připravíme takto: Bílky ušleháme se špetkou soli. Máslo vyšleháme s cukrem a se žloutky, potom přimícháme mleté ořechy a nakonec lehce zamícháme sníh z bílků.

A ořechy navrch připravíme takto: V kastrůlku si rozehřejeme máslo, přidáme med a přivedeme k varu. Přisypeme ořechy, necháme chvilku projít varem a dáme na stranu. Ty uděláme na poslední chvíli, kdy už je těsto skoro hotové, aby nám neztuhly, než je dáme na koláč.

A když máme těsto upečené, ztlumíme troubu na 150°C. Těsto poklademe uvařenými švestkami, na ně navrstvíme sněhovou náplň a poklademe zkaramelizovanými ořechy - ty se k sobě lepí, doporučuji vzít dvě lžičky a pomocí nich ten sníh tak nějak posypat, aby ořechy byly rovnoměrně po celém koláči.

A celé to dáme do trouby  a pečeme pěkně pomalu cca 45 minut. Necháme ho vychladnout a potom porcujeme a vychutnáváme :)

Naprosto jasně si tohle dokážu představit taky s mandlemi namísto vlašáků - to určitě někdy zkusím...

 

Komentáře