Sirup z plodů černého bezu

Tak dnes na přání :)
Receptů existuje spousta, internetové vyhledávače toho na Vás vyplivnou opravdu hodně...
Já ho dělám takto - množství je přibližné, protože nikdy nevím, kolik toho venku natrhám.

Potřebujeme:
1,5 kg zralých bezinek
3 litry vody
2 kg cukru
2 citróny (nebo 2 - 3 lžičky kyseliny citrónové)

A co s tím provedeme:
Bezinky pořádně opláchneme a otrháme do hrnce (když tam zůstanou malé stopky, tak to nevadí). 
A teď existují dva způsoby, co s tím můžete udělat.

Jeden z nich je, že je prostě uvaříte - spolu s nakrájenými kolečky citrónu, doba varu je cca hodinu až hodinu a půl. Poté je přecedíte přes síto nebo plátno, přivedete k varu, nasypete do toho cukr a chvíli povaříte.
Horké naplníte do sklenic a zavíčkujete.

Druhý z nich je, že otrhané bezinky a kolečka citrónu zalijete převařenou vodou a necháte 24 hodin stát v zakrytém hrnci. Potom je přecedíte, přecezenou šťávu přivedete k varu, rozpustíte cukr a můžete plnit do sklenic.

V obou případech by mělo stačit, když horkou šťávu nalijete do sklenic, zavíčkujete a postavíte dnem vzhůru - víčka se zatáhnou.
Já ale stejně vždy pro jistotu zavřené sklenice ještě zavařím.

A k pití ji mám nejradši s citrónem a mátou :)

Komentáře