Banánovo-čokoládová roláda z celozrnné mouky

Když teď píšu recept a prohlížím fotky téhle rolády a vzpomenu si na tu chuť, musím se hodně ovládat, abych neběžela do lednice pro další kousek :D

Uvnitř je senzační kakaový krém; skoro tekutý a k tomu chuť banánu... Vážně super dobrota!
Krém doporučuju udělat s předstihem - aby stihl dobře vychladnout, takže u tohoto receptu nečekejte, že se do toho pustíte a za hodinu máte hotovo.

Na plát na roládu potřebujeme:
6 vajec
120 g prosátého moučkového cukru
120 g prosáté celozrnné pšeničné mouky 
Je dobré to neošidit a dát si opravdu práci s tím prosátím, aby se v těstě neudělaly hrudky.

Na krém potřebujeme:
smetana na vaření (12%)
100 g cukru krupice
2 lžíce kakaa
200 g pomazánkového másla

A co nám k tomu ještě nesmí chybět:
dva velké banány
tmavá čokoládová poleva (udělejte buď takovou, jakou máte rádi, nebo ji kupte)
hoblinky bílé čokolády na ozdobu

Hoblinky můžeme snadno vyrobit tak, že dáme čokoládu na chvíli do mrazáku a potom ji nastrouháme škrabkou na brambory. Další varianta je, že čokoládu rozpustíme, nalijete ji na pečící papír v tenké vrstvě, dáme ztuhnout do lednice a potom nalámeme.

A takhle na to:
Z bílků ušleháme sníh, po částech přisypáváme cukr a ušleháme do husta. Lehce do něj zamícháme žloutky, potom prosátou mouku a těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme, aby byl plát všude stejně silný a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C.
Po upečení poprášíme plát moukou, převrátíme na čistý plech nebo vál a necháme vychladnout. Odstraníme papír a můžeme se vrhnout do mazání krémem.

Krém připravíme alespoň půl dne nebo den předem. Smetanu s cukrem přivedeme k varu, přisypeme kakao, necháme přejítvarem a dáme do ledničky vychladit. Až vystydne, přidáme pomazánkové máslo a ušleháme. 

A když máme hotový plát i krém, namažeme plát krémem, položíme na jednu z delších stran plátu banány a zavineme. Smotanou roládu polijeme čokoládovou polevou a posypeme hoblinkami bílé čokolády. Dáme ztuhnout do lednice a máme hotovo ;)



Komentáře