Pokus o další dort... 💖
Baví mě to a tento dort jsem si po jeho nastrojení chodila prohlížet do ledničky celý večer a pak ráno opět... 😁
Fotku v řezu nemám, tak rychle se snědl a já zapomněla fotit...
Korpus je z osmi vajec podle PavlavTroubě.cz - tam najdete poměry surovin i postup, jak na to. Tento korpus je perfektní, vždy se povede a nikdy nezklame. Já ho obarvila karobem, lepší by byl s čokoládou, ale měla jsem tu dva strávníky, kteří extra čokoládové věci neradi - takže kompromis, abych měla tmavý korpus bez kakaa a bez čokolády...
Krém uvnitř i navrchu dortu jsem chtěla karamelový. Umíchala jsem v mixeru jedno změklé máslo a jedno salko, nechala ztuhnout a znovu vyšlehala. Chuťově je krém výborný, ale pro zdobení dortů nevhodný - roztékal se mi při práci, když nebyl v chladu a uhladit potom dort bylo vcelku o nervy 😌
Takže na promazání dortu super, na zdobení už nikoliv...
Ozdobeno čokoládovou polevou - ganache. To byl první pokus a povedl se výborně; mimochodem také díky kamarádce Petře, která se o ganache pokusila pár dní přede mnou a podělila se se mnou o zkušenosti a pročtené informace. Použila jsem 40% smetanu ke šlehání (čím tučnější, tím lepší, aby se poleva neslila dolů, ale ztuhla hezky při stékání po bocích dortu) a čokoládovou polevu v čočkách. Rozehřála jsem smetanu, nasypala čočky, rozmíchala a nechala chvíli odstát, aby poleva lehce vychladla. Potom jsem na obrácené skleničce vyzkoušela, jestli bude poleva při stékání tuhnout a pak už hurá polévat dort... 😉
Další peckou na dortu jsou doma vyrobené truffles. Na ty jsem použila 100 g másla, 70 g smetany ke šlehání, 50 g cukru, 200 g kvalitní čokolády, 2 lžíce brusinkového likéru (lze použít jakýkoliv sladký likér, např. Amareto apod.) a kakaový prášek na obalení. Vyrobí se jednoduše tak, že vše rozehřejeme ve vodní lázni, promícháme a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Druhý den lžičkou nabíráme kousky hmoty, upravíme prsty do nějakých tvarů a obalíme v kakaovém prášku.
Na dort by stačily truffle z poloviční dávky, ale já je mám moc ráda, takže proč se ochudit o takový požitek... 😆
A zbylé zdobení už je velmi jednoduché - maliny a tmavá a bílá čokoláda nasekaná na kusy a zapíchaná do dortu.
Ideální koupit tenké tabulky čokolády, ty vypadají nasekané moc pěkně. Pokud nemáte tenké tabulky, doporučuji nechat rozpustit čokoládu, nalít na pečící papír v nějaké formě nebo krabičce, nechat zmrznout a nakrájet.
A pak už jen zbývá uvařit kávu a pozvat hosty a užít si tu dobrotu...
Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera, moc se vám povedl :)
OdpovědětVymazathttps://wantbefitm.blogspot.cz
Děkuji! Snad brzy spáchám nějaký další...
Vymazatten čokoládový dort je tak nádhérný až jse mi zbýhají sliny na jazyku víc než vašemu psovi Tajfimu Věrko
OdpovědětVymazatDěkuji, Přemku! :-)
VymazatJá se ti vůbec nedivím, takovou nádheru je úplně škoda sníst :) Ráda bych vyzkoušela něco podobného, snad se mi povede takový krásný čoko krém jako tobě.
OdpovědětVymazatTo vypadá naprosto famózně. Nepřemýšlela si o tom, že by ses tím začla živit? Všechny tyhle produkty z kakaa a čokolády od tebe jsou pastvou pro moje oči
OdpovědětVymazatDěkuji! Vůbec neuvažuji o tom, že bych se tím živila... Mám pocit, že toho umím hrozně málo - stačí zabrousit na Instagram ke známým cukrářům a je ve mě malá dušička a spousta pokory, že mám zůstat u sociální práce :D
Vymazat