Borůvkové knedlíky

U nás doma sladké obědy moc "nefrčí", ale po tomhle se až boule za ušima dělaly :))) 
Protože se krásně povedly, byly úžasně nadýchané a plné voňavých borůvek...

Potřebujeme:
500 g mouky (použila jsem špaldu typ 630; můžete ale použít klidně hladkou nebo polohrubou bílou pšenici)
špetka soli
20 g droždí
1 lžička cukru
250 ml mléka 
1 žloutek

cca 400 g borůvek

200 g tvrdého tvarohu na strouhání
moučkový cukr 
máslo

A jdeme na to:
Prosátou mouku smícháme se špetkou soli, uděláme do ní v míse důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a zalijeme částí ohřátého mléka. Necháme droždí vzejít, pak přidáme žloutek a přilijeme zbylé mléko, zaděláme těsto a necháme v teple asi hodinu kynout.

Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu. Těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme na asi půlcentimetrovou placku, tu nakrájíme na čtverce o hraně asi osm centimetrů. Každý čtverec naplníme borůvkami, spojíme cípy čtverce, celý knedlík uzavřeme a vytvarujeme dokulata. Knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut na vále kynout.

Vykynuté knedlíky uvaříme ve vroucí vodě cca 8 minut, během vaření knedlíky obrátíme. Po uvaření je propícháme vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Pokud neplánujeme všechny knedlíky sníst a chceme je jíst ještě druhý den nebo zamrazit, potřeme je trochou oleje, aby neokoraly.

Přeji skvělý gurmánský zážitek ;)

Komentáře