Buchta z pečené červené řepy

Pečenou řepu miluju! Má skvělou chuť a stačí k ní přidat trochu sýra a skvělá večeře je hotová.
Dnes si z ní dáme voňavou čokoládovou buchtu. V mé variantě bezlepkovou, ale uvedenou jáhlovou mouku můžete nahradit běžnou pšeničnou. Pravděpodobně Vám ta buchta v takovém případě i více nakyne.

Rozpis je na malý plech - použila jsem 20 x 35 cm

Potřebujeme:
250 g upečené červené řepy (většinou odpovídá dvěma větším bulvám)
3 vejce
80 g třtinového cukru
100 g másla
80 tmavé čokolády (čím větší obsah kakaa, tím lepší)
1 lžička prášku do pečiva
100 g jáhlové mouky
40 g nasekaných lískových ořechů

A takhle na to:
Řepu umyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Peče se podle velikosti 40 - 60 minut. Hotovou řepu necháme vystydnout, oloupeme a nastrouháme. Doporučuji pracovat v gumových rukavicích - ta pečená řepa barví ještě více a lépe, než syrová ;)

Žloutky utřeme s cukrem. Máslo rozpustíme s čokoládou a necháme vystydnout, vychladlé přidáme do žloutků s cukrem a dobře promícháme. Přidáme nasekané ořechy, mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou řepu a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (vysypávám mletými ořechy) a nebo do formy vyložené pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C.

Komentáře