Vánoční štóla

Recepty na štólu jsou různé - někdo dává kandované ovoce, někdo sušené; někdo dává mandle, jiný ořechy.
V té naší dnešní jsou mandle, lískové ořechy, rozinky a sušené datle, fíky a jablka.

Potřebujeme:
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g moučkového cukru
1 sáček sušeného droždí
200 ml mléka
150 g másla
2 žloutky
100 g mandlí (nebo ořechů)
100 g sušeného nebo kandovaného ovoce
50 g marcipánu
citrónová kůra z půlky citrónu


A jdeme na to:
Prosátou mouku smícháme s droždím a se solí, přisypeme prosátý cukr, žloutky, změklé máslo a vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto. Nakonec zapracujeme nasekané mandle nebo ořechy, ovoce, citrónovou kůru a nakrájený marcipán. Necháme v teple vykynout.
Na válu z těsta vyválíme placku silnou asi tři centimetry, delší strany přehneme do středu a mírně přitlačíme. Štólu přeneseme na plech a necháme asi ještě cca čtvrt hodiny kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C a upečeme.
Dobrou chuť a krásné Vánoce!


Komentáře