Potřebujeme:
500 g hladké mouky
80 g másla
200 g cukru moučka
170 g medu
1 kávová lžička perníkového koření
1 čajová lžička jedlé sody
2 žloutky
1 žloutek s trochou mléka na potření
Na polevu potřebujeme:
1 bílek
150 - 200 g moučkového cukru
pár kapek citrónové šťávy
A jdeme na to:
500 g hladké mouky
80 g másla
200 g cukru moučka
170 g medu
1 kávová lžička perníkového koření
1 čajová lžička jedlé sody
2 žloutky
1 žloutek s trochou mléka na potření
Na polevu potřebujeme:
1 bílek
150 - 200 g moučkového cukru
pár kapek citrónové šťávy
A jdeme na to:
Prosátou mouku smícháme se sodou a perníkovým kořením, přidáme prosátý moučkový cukr, tekutý med, změklé máslo a žloutky a vypracujeme těsto. To necháme alespoň několik dní v lednici odležet.
Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme tvary. Před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a upečeme ve vyhřáté troubě na 150°C.
Upečené perníčky ozdobíme a necháme v chladu v otevřené krabici nebo jiné nádobě - budou takto do týdne měkké, že se budou rozplývat na jazyku ;)
Polevu připravíme tak, že cukr několikrát prosejeme (alespoň třikrát - čím víc, tím lépe), s ruční metlou ušleháme spolu s bílkem a s několika kapkami citrónové šťávy dohladka (ta se tam dává proto, aby se poleva pěkně leskla).
Komentáře
Okomentovat