Obrácený jablečný koláč

Ke kafíčku... :)

Zvolila jsem na tento recept křehké těsto. Pokud si to ale chcete hodně zjednodušit, můžete na to dát kupované listové těsto a máte hotovo ještě rychleji.

Rozpis je na dortovou formu o průměru cca 25 cm.

Na těsto potřebujeme:

150 g hladké mouky
50 g cukru
40 g tuku
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce mléka
citrónová kůra
pár kapek vanilkového extraktu

Na náplň potřebujeme:
500 g jablek
50 g másla
100 g medu
citrónová kůra 

A takhle na to:
Těsto připravíme tak, že suché přísady prosijeme na vál, tuk rozdrobíme nebo rozsekáme do mouky, mléko přilijeme s vejcem do dolíku v mouce a zpracujeme těsto. Ideální je zpracovávat ho příborovým nožem a když se to spojí, pak dodělat rukama a vytvarovat bochánek. Ten potom rozválíme na kolo veliké jako je forma.

Jablka okrájíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.

Máslo rozpustíme, přidáme med a citrónovou kůru a cca 3 minuty povaříme.

Formu vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní svařené máslo s medem a naskládáme jablka ve dvou vrstvách. Na to položíme těsto, jeho okraje zastrkáme do formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C, pečeme cca 30 minut.

A ještě jedna praktická rada - pokud máte otevírací dortovou formu a nejste si jisti tím, jestli vám dobře těsní natolik, aby to máslo s medem při pečení nevytékalo, položte formu do trouby na plech vyložený pečícím papírem - nebudete pak muset z trouby nebo z plechu odstraňovat připečený sladký škvarek ;)




Komentáře