Když jsem tenhle recept dostala, přestali jsme kupovat chleba... Výborná dobrota téměř bez práce!
Poté sundáme poklici a dopékáme ještě asi 20 minut na 220 stupňů.
Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.
A pokud chcete chléb něčím ozvláštnit např. na nějakou oslavu, můžete do něj přidat olivy a sušená rajčata.
Potřebujeme nějaký kastrol nebo nádobu s víkem, která může do trouby (nerez, smalt, keramika, varné sklo); průměr asi 21 - 24 cm.
A následující ingredience:
1 hrnek (250 ml) žitné mouky, 3 hrnky hladké mouky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky sušeného droždí;
- to smícháme ve větší misce a dobře promícháme
Poté přidáme:
1 lžičku octa a 2 hrnky studené vody a všechno to dobře promícháme.
Vznikne nám řidší těsto. To posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 - 18 hodin.
Poté těsto v míse probereme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný suchý kastrol a necháme rozpílit 30 minut.
Do horkého suchého katsrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, přikryjeme poklicí a pečeme na 230°C 30 minut.
Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.
A pokud chcete chléb něčím ozvláštnit např. na nějakou oslavu, můžete do něj přidat olivy a sušená rajčata.
Komentáře
Okomentovat