Rohlíky/housky

Dnes o drobném pečivu...
Ať už máte rádi rohlíky nebo housky, recept stačí jeden na mnoho tvarů a několik variací. Pečení není nijak složité a ta práce za to jistě stojí - minimálně alespoň víte, jestli Vaše večeře neupadla v supermarketu někomu na zem, neproběhla se po ní nějaká myška (nic proti roztomilým zvířátkům, ale o večeři se s nimi dělit nechci) a také víte, co v tom pečivu je a že tam nenajdete zapečeného broučka, zátku od piva nebo jiná podobná překvapení 😁

Na deset kousků potřebujeme:
500 g mouky
1 sáček sušeného droždí
1 lžička soli
50 g tuku (olej, sádlo, máslo)
250 ml vody

Další libovolné přísady:
libovolná semínka
ovesné vločky
hrubá sůl na posypání

Mouku můžeme různě míchat a používat různé druhy - hladká bílá, jemná celozrnná, grahamová (hrubá celozrnná), špalda. 
Já používám jen ty pšeničné variace, protože když do drobného pečiva přidáte žito, chutná spíše jako dalamánky.
To nemusí být vůbec na škodu, ale ty jsou podle mě lepší z kvásku...

Do těsta podle chuti a libosti přidáme ovesné vločky, ty se skvěle hodí k grahamové mouce, která je těžší; ovesné vločky pečivo trochu nadýchají, aby z rohlíků nebyla útočná zbraň, ale výtečná večeře 😉
A také můžeme přidat jakákoliv semínka - nejen na posypání pečiva, ale můžeme je dát také dovnitř těsta. Toto množství mouky v pohodě zvládne 100 - 150 g semínek. Ovšem v případě, že tam semínka přidáme, spotřebujeme na těsto více vody.
Množství použité vody závisí také na druhu a jemnosti/hrubosti použité mouky, protože každá mouka jinak saje.


A jdeme na to:
Mouku smícháme s droždím a se solí, přidáme měkký tuk nebo olej, vlažnou vodu a případně semínka a ručně nebo pomocí robota vypracujeme hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, přidáme vodu, pokud příliš řídké, přidáme mouku.
Hotové těsto dáme kynout do mísy vymazané olejem a zakryjeme igelitovým sáčkem, aby těsto neoschlo a necháme vykynout. To může trvat různě dlouhou dobu - záleží na teplotě místnosti, kde těsto kyne. 
Nakynuté těsto vyndáme na vál, rozdělíme na deset přibližně stejně velkých kousků a vytvarujeme z nich pečivo.

Pokud chceme rohlíky, kousek těsta rozválíme do tvaru trojúhelníku (vůbec to nemusí být přesný trojúhelník...) a zarolujeme ho od široké strany k úzké, poválíme ho, abychom ho měly všude zhruba stejně široký. 

Klasické housky - pletýnky upleteme jako cop ze tří vyválených válečků.

Pokud nás to všechno válení a tvarování nebaví, tak vyválíme jeden váleček a ten nějak šikovně zamotáme a vzniknou nepravidelní šneci - viz foto s chleby.


Nebo z kousku těsta jednoduše vyválíme kuličky a máme z toho pěkné bulky...


Vytvarované pečivo položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud je chceme posypat semínky a nebo solí, pomažeme pečivo vodou a posypeme.
Můžeme nechat ještě chvíli nakynout na plechu, ale nutné to není. Nedokynuté rohlíky můžou popraskat, ale na chuti jim to neubere. Naopak překynuté se rozjedou a jsou takové placaté.
V případě, že pečivo před pečením překyne, je dobré dát rozehřát plech spolu s troubou a dát péct na horký plech. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C. Necháme vystydnout a mažeme máslem a jinými skvělými pochutinami...
Dobrou chuť!


Komentáře

Okomentovat