Čokoládové suflé

Když se sejdou dvě unavené matky malých dětí, zaslouží si velkou dávku čokolády... A náležitě si ji vychutnají... :)
Na suflé jsem se vrhla poprvé a povedlo se báječně, o to víc jsem si ho vychutnala. Pojďte si dát taky:

Rozpis je pro dvě osoby; na dvě zapékací misky o objemu 250 ml.

Potřebujeme:
2 vaječné žloutky
80 ml mléka
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce holandského kakaa (plus trocha na posypání)
55 g krupicového cukru
40 g tmavé čokolády
3 vaječné bílky
40 g rozpuštěného másla
1 lžíce krupicového cukru

Na čokoládovou omáčku potřebujeme:
75 g tmavé čokolády
60 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu

A pokud se Vám stane stejně jako mě, že nemáte smetanu ke šlehání, výborně ji nahradí zakysaná smetana a lžička medu. Chutná to jinak, ale taky to má výbornou chuť ;)

A jdeme na to:
Žloutky, mléko, škrob, kakao a cukr přivedeme k varu, povaříme asi 3 minuty, až krém začne houstnout. Přidáme nalámanou čokoládu a ještě minutu vaříme, až směs zhoustne a čokoláda se rozpustí. Přelijeme směs do misky a dáme na 5 minut do lednice.
Mezitím si dotuha vyšleháme bílky se špetkou soli.
Čokoládovou směs vyndáme z lednice, prošleháme dohladka a zlehka zamícháme bílky.
Zapékací misky vymažeme máslem, vysypeme cukrem a rozdělíme do nic směs. Položíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 15 minut. 
A zatímco se peče suflé, připravíme čokoládovou omáčku. Čokoládu, smetanu a vanilkový extrakt zahřejeme v rendlíku, až se čokoláda rozpustí.
Upečené suflé poprášíme kakaem, přelijeme omáčkou a pak už si jen užíváme tu božskou chuť.

Komentáře