Kváskové dalamánky

To jsem takhle jednou zadělala na kváskový chleba a až pak jsem si všimla, že toho chleba máme ještě doma nějak moc. A shodou okolností moje známá Anička zaplavovala svůj soukromý FB profil pečenými dalamánky, takže z těsta na chleba vznikly dalamánky a ty tedy dvakrát zmizely rychlostí blesku, tak jsem je určitě nepekla naposledy... :)

Těsto je stejné jako na bílý kváskový chleba pana Cuketky. 

Potřebujeme:
lžičku žitného kvásku
150 g žitné mouky
150 g vody

300 g mouky dle vaší volby
170 ml vody
12 g soli
lžička kmínu

další mouka na posypání

A takhle na to:
Ze lžičky kvásku, žitné mouky a vody zaděláme kvásek a necháme ho vzejít, trvá to 10 - 12 hodin.
Do mísy prosijeme mouku (poprvé jsem použila klasickou bílou mouku, podruhé pšeničnou celozrnnou), přidáme sůl, kmín a promícháme. Přidáme kvásek a 170 ml vody. V robotu necháme hnětat cca 15 minut, ručně s vařečkou cca 10 minut. Podle potřeby přidáme další vodu nebo mouku (množství vody a mouky se může lišit). Uhnětené těsto má být lepivé a mají se v něm tvořit náznaky "provazců". 

Poté si vál vysypeme vrstvou mouky, vyklopíme na ní těsto a pomoučenýma rukama začneme překládat těsto napůl, při každém přeložení ho otočíme o 90° a stiskneme svár dlaní. Tohle děláme tak dlouho, dokud si těsto nenabere další mouku a dokud nezačne mít krásně sametový povrch. Nakonec seštípneme sváry v těstě na jedné straně a vyformujeme bochánek. Ten přikryjeme utěrkou nebo igelitem a necháme půl hodiny odpočívat.

Poté těsto nakrájíme na 8 - 10 kousků, vytvarujeme z něj bochánky, položíme na plechy vyložený pečícím papírem a přikryté utěrkou necháme kynout. Délka kynutí se bude lišit, závisí na konkrétních podmínkách kynutí, na kvásku, na mouce apod. Ty moje první kynuly dvě hodiny a mohly kynout ještě... Ty druhé kynuly čtyři hodiny a při pečení moc nevyskočily do výšky, asi už byly trochu překynuté. Takže u mě doma cca tři hodiny budou optimální.


A když máme dokynuto, potřeme vodou (může být lehce osolená, pokud je nebudeme sypat solí), posypeme semínky a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 - 230°C, trvá to cca půl hodiny. Hotové mají krásně nazlátlou barvu a když poklepeme na spodní stranu, zní dutě. Po upečení je položíme na mřížku a necháme vychladnout.
No, práce je s tím spousta, mizí to velmi rychle, ale stojí to za to ;)
Dobrou chuť!


Komentáře