Makový věnec

Tak už bylo na čase ji vyzkoušet a taky si dovolím se pochlubit s výhrou v soutěži o Remosku :) Konala se před Vánoci a minulý týden ta skvělá pomocnice dorazila. Tak první věc, co jsem v ní upekla, byl tenhle makový věnec. 

Rozpis je tedy na velkou formu, velká Remoska má průměr 30 cm. Ale i do formy o průměru 25 cm tohle množství těsta nacpete - budete mít v tom případě věnec vyšší. 
Pokud budete péct v Remosce nebo v dortové formě, potřebujete ještě něco kulatého doprostřed, co Vám podrží tvar věnce a co vydrží vysokou teplotu a nepraskne.
Pokud máte formu na věnec nebo nepříliš zdobenou formu na bábovku, upečte v tom ;)

Na těsto potřebujeme:
500 g hladké mouky
sáček sušeného droždí
80 g cukru
150 ml mléka
3 žloutky
špetka soli
150 g másla

Na náplň potřebujeme:
100 g mandlí - plátků
200 g mletého máku
120 g másla
100 ml mléka
6 lžic medu
1 lžička vanilkového extraktu

A takhle na to:
Mouku smícháme s droždím, s cukrem, se solí, přidáme žloutky, změklé máslo a vlažné mléko a vypracujeme těsto. Necháme ho v teple kynout hodinku až dvě - aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
Když těsto kyne, můžeme si zatím připravit náplň: Mandle opražíme na pánvi na sucho. Když začnou zlátnout, přidáme mák a pár minut pražíme. Je důležité stále míchat a hlídat, aby se mák nespálil. Necháme to vychladnout a pak přidáme rozehřáté máslo, tekutý med, mléko a vanilkový extrakt a dobře promícháme.
Když je těsto vykynuté, na vále z něj rozválíme dlouhý obdélník (tak dlouhý, abychom z něj vytvarovali věnec tak velký, jako je nádoba, ve které budeme péct), potřeme ho makovou náplní, zavineme jako roládu a stočíme po obvodu formy. Konce k sobě přimáčkneme a dáme péct. V Remosce to bylo hotové za půl hodinky, v troubě pečte cca na 180°C, až povrch pěkně zhnědne.
Než to vyklopíme z formy, počkáme, až věnec zcela vychladne, aby se nám nerozpadl. Dobrou chuť!




Komentáře