Dalamánky

Nadýchané, křupavé a chlebem vonící :)

Potřebujeme:
350 gramů pšeničné chlebové mouky
150 gramů žitné mouky
sáček sušeného droždí
2 lžičky soli
lžička kmínu
lžička fenyklu
50 gramů sádla nebo másla
300 ml vlažné vody

A takhle na to:
Smícháme všechny suché přísady, přidáme změklý tuk a vodu a zpracujeme těsto.
Necháme hodinu až dvě kynout. Potom z těsta vytvarujeme bochánky - z tohoto množství jich můžete udělat 10 - 12, záleží, jak velké je chcete mít. A necháme zase tak cca hodinu kynout. Potom je potřeme vodou, posypeme solí nebo kmínem nebo fenyklem nebo vším tím dohromady. A dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Délka pečení závisí na velikosti bochánků, mě to většinou vyjde na
20 - 25 minut.

Komentáře