Ciabatta

Skvělé pečivo! Můžete ho udělat jen tak, s olivami, se sušenými rajčaty a česnekem... Možná vás napadne nějaká další varianta ;) Jsou výborné a dost jednoduché.

Potřebujeme:
500 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
2 lžičky soli
250 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
(+ černé olivy nebo rajčata, pokud je nechcete mít jen bílé)

A takhle na to:
Smícháme mouku s droždím a solí, přidáme olej a vodu a vypracujeme těsto. To necháme v míse asi hodinu kynout.
Potom na vále rozdělíme těsto na 4 díly, vyválíme z nich podlouhlé placky přibližně o rozměru 15 x 30 cm. Pokud na ně chceme dát olivy nebo rajčata, posypeme je tím. Těsto přeložíme na půl (překládáme tu delší stranu, takže se nám ten vyválený plát o půlku zkrátí), konce po stranách spojíme a spojené konce založíme pod ciabattu a položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut nakynout. A upečeme v rozehřáté troubě na 220°C.

Správně upečená ciabatta se prý pozná tak, že když na ni zaťukáte, tak zní dutě. Ty moje tak zněly :)
Jedinou chybu ty moje měly - pekla jsem dvě s olivami a dvě bez nich. A v těch s olivami se mi udělala uprostřed díra, ve které trůnily ty olivy. Takže příště bych ty s olivami nebo rajčaty už naplněné ještě jednou rozválela a ještě jednou přeložila... ;)




Komentáře